Trece vara degeaba daca nu mergi macar o data pe Transfagarasan

Stiu ca fiecare are propriile placeri cand vine vorba de petrecerea week-end-urilor sau a concediilor de vara, fie ca sunt in tara sau in afara ei, insa eu cred cu toata convingerea ca este mare pacat sa nu fie abordat macar o data, pe parcursul verii, spectaculosul Transfagarasan.

Si spun ca este mare pacat pentru ca este foarte la indemana (acum este si drumul de acces foarte bun si dinspre Arges si dinspre Sibiu/Brasov) si cazare daca nu se gaseste la Balea Lac (este posibil), se poate gasi un pic mai jos, spre sau chiar in Cartisoara (capatul dinspre Sibiu al soselei Transfagarasan). Eu am fost in week-end-ul care a trecut si am stat la o pensiune foarte simpatica (Pensiunea Pastravul, in Cartisoara), prin spatele careia curge un parau si care are o gradina mare si frumoasa, unde simti ca senzatia de realitate este aproape disparuta si unde te poti odihni divin cu sunetul de izvor in urechi si in simturi.

N-am fost pe Transfagarasan (DN7C) atat de des cat mi-as fi dorit, insa, iarna sau vara, am mereu aceeasi senzatie acolo – ca e prea frumos sa fie real si este suprarealist de spectaculos; nu ma pot desprinde cu usurinta de relieful maret si-mi dau seama ca ce se intampla acolo este o minune, pentru ca ceva pamantesc e greu sa crezi ca e posibil sa fie prezent.

Si, in acelasi sens, al lipsei de realitate si a unui suprarealism apasat, mi s-au plimbat prin fata ochilor, pe traseul spre Cascada Balea (un obiectiv de o frumusete si o racoare extraordinare, unde simti ca esti in varful lumii), peisaje care parca erau – mai degraba, dintr-un film al lui Lars von Trier (aveam in minte exact cadrul asta din Antichrist) teribil de frumoase, dar care ascund ceva mereu – decat sa fi fost reale.

Nu mai spun ca si Barajul Vidraru si Cetatea Poenari sunt locuri unde are tot sensul sa poposesti pentru o vizita, dar principiul de urmat este sa mergi sa te bucuri de cat este de frumos in Muntii Fagaras, indiferent de ce obiective alegi sa vezi, ce trasee consideri sa abordezi sau unde alegi (sau reusesti) sa te cazezi, sunt locuri unde doar sa simti si sa vezi tot ce poate sa fie mai frumos si mai spectaculos.

Eu una am reusit sa ma spal pe creier absolut genial in doar 2 zile de week-end (cum spune mama mea, o dusa si-o venita) in care am stat si-am contemplat, am dormit cu sunetul paraului in suflet si, ca sa nu spun ca nu m-am miscat deloc, am ales un traseu catre Cascada Balea si nu mi-a parut rau caci a fost ireal de frumos si pe traseu (desi greut, zic eu) si sus cand am ajuns la ea.

Si nu indemn spre locuri decat cand sunt perfect convinsa ca este cazul si stiu ca Transfagarasanul nu este o destinatie necunoscuta, dar pare ca uitam de tot ce-i frumos si accesibil si atunci aleg sa insist.

One thought on “Trece vara degeaba daca nu mergi macar o data pe Transfagarasan

  1. realitatea descrisa de tine pare si mai reala…
    Traseul Transfagarasan este unul dintre cele mai frumoase trasee din Romania, si chiar si din Europa, datorita inaltimii la care a fost construit, a peisajelor superbe si a numeroaselor serpentine.
    Suntem indragostiti de acest traseu si mai ales de maratonul “transfagarasean” unde am fost cu mult drag voluntari alaturi de Oana si Gabriel Solomos ..de Andrei Rosu si Oana Fotino ..de radu Cristi ..delumea minunata aalergatorilir!!
    http://www.transmaraton.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published.