#TIFF.17 si #CLUJ.3

Festivalul International de Film Transilvania – TIFF, pentru prieteni – devine o frumoasa traditie. De 3 ani deja, ne strangem gasca cinefila si ne rezervam un weekend prelungit in minunatul Cluj, obicei pe care intentionam sa il pastram.

TIFF

Nu e putin lucru sa te plimbi prin oras si sa te intalnesti, absolut intamplator, cu actori si regizori pe care ii admiri de multa vreme, cum ni s-a intamplat noua cu Fanny Ardant si cu Laura Benson, si nici sentimentul de complicitate pe care il ai cand incerci sa citesti emotiile pe chipurile celor care au fost in aceeasi sala de cinema cu tine.

TIFF noaptea

Dintre highlight-urile personale ale acestei editii de TIFF (pe langa poza noastra cu Tomas Lemarquis, de care suntem tare mandre), vreau sa amintesc doua filme, cat se poate de diferite, dar care m-au surprins placut: romanescul Secretul fericirii si clasicul Le Grand Bleu, al lui Luc Besson, ambele o incantare. Tot la capitolul filme frantuzesti, pentru care eu am o slabiciune, amintesc si de simpaticul Jalouse, care are potential sa prinda la publicul larg. Am avut ocazia sa vad aclamatul si, deopotriva, controversatul Touch Me Not si nu oricum, ci in prezenta actorilor si a echipei care a facut acest proiect posibil, lucru care a sporit impactul filmului. Recomandarea noastra este sa stati cu ochii pe programul cinematografelor si cand apar filmele Las Herederas, Figlia Mia sau The House, musai sa va luati bilete. Noi ne-am intors cu cateva restante (imi vin in minte Tierra Firme, The Guilty, Winter Brothers si Scaffolding) – am stat doar 3 zile, totusi – dar speram sa recuperam, candva. Elvira Popescu si MTR, ne bazam pe voi!

Tomas

Tot un punct de atractie al festivalului a fost si Cheful ca-n Teleorman, unde ne-am zbantuit pe ritmurile molipsitoare ale Tarafului din Videle, am mancat porumb fiert, sunca si ceapa si, mai ales, am urmarit in avanpremiera secvente din pelicula Morometii 2, cot la cot cu o parte din actori si din membrii echipei de filmare. Atat va spunem, se anunta un film de neratat.

Morometii

Dupa cum va puteti inchipui, timp de vizitat nu prea ne-a ramas. Doar pentru cafele si mancare, delicioasa, ce e drept. Pe langa vechile noastre iubiri – Bujole, Narcoffee, Nuka Bistro – am adaugat in sertarele inimii noi descoperiri: Baracca (pentru tiramisul lor), Eggcetera (pentru orice cu ou) si Doamna T (pentru absolut orice). In plus, la doamna T acasa te poti bucura si de prezenta pufoasa a lui Ghem – nu stim daca asa il cheama, dar noua ni se pare ca i se potriveste, deci asa ii va ramane numele.

Ghem

Tiramisu

EggceteraAperitiff

Si pentru ca nicio vizita la Cluj nu este completa fara o oprire la Librarium, nici de data aceasta nu am rezistat tentatiei si am plecat acasa cu Tom Hanks – varianta de 450 pagini, publicata la editura Art, sub titlul “Caractere atipice”. Dar cum TIFF creste frumos si sigur, nu se stie niciodata. Astazi cartea, maine autorul. Asa sa ne ajute zeii filmului! Amin.

Librarium

Cluj

P.S.: Nu pot sa inchei acest articol fara sa mentionez cazarea noastra, aflata fix in buricul targului: Central 2 ii zice apartamentului, iar Sebi, chiar el, face o treaba foarte buna in rolul de gazda. Recomandam cu incredere pentru cand veti veni la Cluj. Pentru ca, la cate evenimente faine se petrec aici, veti ajunge sigur.

Central

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *