Intr-o alta viata, Cluj ar fi acasa

Mi-a luat mai bine de 30 de ani ca sa descopar Clujul (da, stiu, rusine mie!), dar mi-am propus sa nu mai las sa treaca niciun an fara cel putin o vizita in acest oras de poveste. Fiindca pentru mine, Clujul este o poveste: una cu multe filme de referinta, cafele aromate, locuri care mai de care mai cochete si personaje pozitive prin excelenta.

Cluj

Clujul este la 45 minute de zbor de Bucuresti, desi imi lasa impresia, de multe ori, ca face parte dintr-o cu totul alta lume. Nu tin minte sa fi auzit vreun claxon sau sa fi avut parte de vreun taximetrist fara bani schimbati – din contra, in orice drum cu taxiul este inclusa si prezentarea detaliata a zonelor prin care ai norocul sa treci, de parca fiecare sofer este si ghid turistic part-time.

Iar atatea locuri frumoase pe metru patrat, serios ca nici in Bucuresti nu am vazut. A fost mai dificil sa alegem unde sa mancam decat ce filme sa vedem – si, credeti-ma, au fost multe filme in program. Sunt cateva alegeri evidente, traditionale deja, fara de care nicio vizita in urbea de pe Somes nu ar fi completa: micul dejun la Camino, limonada de la Casa TIFF si ciorba de la Zama. Sa imi fie cu iertare, dar la Varzarie nu am ajuns, in ciuda patosului cu care mi-a fost recomandata. Poate la anul, cand sper sa ajung si la Samsara Chillout Teahouse (am inteles ca au o gradina minunata) sau la Baracca (aici se zvoneste ca ar avea cel mai bun tiramisu).

Camino

Casa TIFF

In schimb, mi-am bucurat sufletul in locuri ca Toulouse – unde am fost cucerita cu un Chai Latte -, Boujole – unde m-am rasfatat cu niste tagliatelle delicioase -, Casa Boema – unde am dat iama in desert – si, ma repet, Casa TIFF, care primeste premiul publicului (publicul fiind format din mine si cealalta Oana) pentru cel mai original meniu si mentiune speciala pentru cocktailuri.

Casa Boema

Bujole

Pauza de filme am stropit-o cu cafea de la Narcoffee si de la Coffee Addicts – nu vreti sa stiti cate mese am inlocuit cu cofeina!

Narcoffee

Cu tot maratonul nostru de filme si pauzele de alimentare, am reusit sa vizitam si locuri mai neconventionale, precum Fabrica de Pensule, transformata in galerie de arta contemporana, dar si unele dintre cele mai cunoscute atractii turistice: Gradina Botanica Alexandru Borza si Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail din Piata Unirii. Si sa nu mai zic de cate ori am batut la picior drumul Cetatuie – centru; dar parca mai usor urci scarile cand ai asa o priveliste in stanga (prima poza de mai jos).

Panorama Cluj

Catedrala - exterior

Catedrala - interior

Fabrica de Pensule

Mai sunt multe de descoperit/incercat, dar, dupa cum spuneam, sunt abia in al doilea meu an de #clujing. Va urma!

P.S.: Si sa nu uit: apartamentul in care am stat de fiecare data (si in care intentionam sa stam si pe viitor) are un leagan. In interior. QED

Apartament ART

Leave a Reply

Your email address will not be published.